top of page
въпроси и отговори.png

Това е страницата ни за FAQ, в която можеш да намериш нужната информация за всичко свързано със "СТЕНОПИС", нещата които правим и нашите начини. :)
 

*

 • Кратка история за първите стъпки.
  Първите страници на малкото ни, независимо издателство, поставят своите основи в края на 2019-та година и създаването на едноименната, по онова време, литературна, интерактивна платформа за млади автори "Стенопис" (* която днес носи името "Думи на стената". ). Развивайки професионалните си умения, пряко водени от любовта ни, към поезията и литературното изкуство, в началото на 2020-та година отгръщаме първата страница на "Стенопис", въпреки всички, тепърва предстоящи ветрове. Без способността да осъзнаем трудностите (* по онова време), започваме да гоним ветрове, стени и дракони, в посоката на сърцето и вълненията ни, учейки се от всяка следваща стъпка. И може би, именно в това е смисълът. До следващата книга, сърце, предизвикателство и бушуваща вълна. И така дори и до днес! Напук някак. Срещу всяко едно течение. 🫡
 • "Стенопис" временно явление ли е?
  Не! Дори и един ден да прекратим издателската си дейност, всяка една книжна мечта ще продължи да съществува, оставяйки своите естествени продължения.
 • Какъв е смисъла тогава?
  Желанието ни е простичко. Да помогнем преминаването в едно от големите житни полета на живота, в сбъдването на всяка книжна мечта. И какво по-хубаво от това? Някой да бъде до теб и да ти помага, когато искаш да материализираш и най-смелите си мечти, именно когато най-много се страхуваш? Ние сме тук за това. Да дадем необходимата бяла страница, на всички онези млади, независими, недооценени но изключително талантливи автори, имащи способността да боравят с мастилото, думите и сърцето си.
 • С какво независимо издателство "Стенопис" се различава от всички останали издателски къщи в България?
  С разликата, че ние не сме издателска къща. Ние сме група от добри приятели, фокусирали общите си интереси и любов, към всички форми на изкуството, в едно малко, дървено рафтче, с което много се гордеем. Ние не сме масово издателство и към този момент, нямаме и амбициите да бъдем такова! Нашето изкуство не е просто парче сирене, на витрината в съседната книжарница (* образно казано, разбира се). И докато идеята ни е жива, ще я браним и пазим такава, каквато е в момента. Искрена. С любов и ветрове. Каквато винаги е била. Правим нещата с любов, престараване, професионализъм и винаги с педантичност, към всеки един детайл. Или точно това, което корпоративните, масови издателства никога не биха разбрали, по начина по който ние го разбираме. Правим нещата най-вече водени от любовта си. И май само последното изречение, отговаря на всички въпроси. 🙂
 • Анотация.
  "Стенопис" е малко, независимо издателство за печатна литература, създадено напук и срещу всяко едно течение, рамка и общоналожени норми, като бунт в основите на новите поколения, и модерното съвременно изкуство, имащо за цел да превърне и най-смелите мечти в дълготраен отпечатък. ​ Ние сме млад, амбициозен и педантично сплотен, креативен екип, който спокойно можем да наречем семейство, съсредоточили професионалните си умения в материализирането на най-невероятните идеи.​ Готови сме да разгледаме всяко едно налудничаво хрумване, кауза или проект, с намерението да помогнем на всеки един автор, творец или поет, да остави своята емоционална следа, по начина по който заслужава. ​ Време е за следващата страница. ​Готов ли си да я отгърнеш?
 • Коя година е издадена първата книга с логото на независимо издателство "Стенопис"?
  Нашето първо "бебе", както често се шегуваме, се роди в първите дни на 2020-та година и носи заглавието "ПОСЛЕДНО ИЗРЕЧЕ(НИЕ)". Във времена, в които светът беше променен, ние застанахме срещу всяко едно течение. И все още сме тук.🙃
 • Какво означава "независимо издателство" и има ли то почва у нас?
  В основата на своето име, това означава най-вече свобода! В най-чистата ѝ форма. За авторите, книгоиздателите и читателите, най-вече. Свободата да поставяме наши правила, без да се съобразяваме с обществени мнения, догми и всеобщо наложени рамки. Независимостта на издателството ни дава свободата, да не съобразяваме нашите решения, идеи и най-вече изкуство с комерсиализирани правила, решения и корпоративни вериги. Всеки един автор има пълната свобода и абсолютен контрол, над своето изкуство, като част от "Стенопис", без критична намеса на издателството в това.
 • Защо "Стенопис" и от къде произлиза името?
  В началото на 90-те години, (* откъдето идваме и ние) имаше едни стени, върху които всяко едно хлапе оставяше името си. С гордост! С уважение. И всеки знаеше истинското значение на думите. Всеки знаеше, че изкуството на другия ще остане завинаги, колкото и дъждове да връхлитат с годините. И до днес вярваме, че изкуството не е просто форма на изразяване. Затова измислихме начин, как да пренесем тези стени върху хартия. Изразявайки себе си, без рамка, ограничения и страх. Това е нашият "Стенопис". А ти? Имаш ли нужда от тебешир? 🙃
 • Кои са основателите, лицата и творците на независимо издателство "Стенопис"?
  Преди да бъдем екипът на независимо издателство "Стенопис", сме преди всичко изключително близки приятели, които спокойно наричаме семейство. Останалото са просто етикети. - Жо Костадинов (основател, главен редактор, страньор, графичен дизайнер и илюстратор) - Лу Георгиева (основател, мениджър, редактор, технически екип и поддръжка, комуникация с клиенти) - Александра Цветкова (главен редактор, копирайтър) - Янна Петкова (илюстратор и графичен дизайнер) - Петко Димитров (мениджър печат и полиграфия) - Стефания Кирова (дистрибутор) - Милен Георгиев (редактор и дистрибутор) - Мяу Мяу (котка) - Ако и ти искаш да се учиш и да се превърнеш в част от нашето малко семейство, помагайки за сбъдването на малки и големи книжни мечти, свържи се с нас. Пиши ни на имейл izdatelstvostenopis@abv.bg.
 • Как се осъществява плащането?
  Всяко едно плащане на поръчки направени през онлайн книжарницата на независимо издателство "Стенопис" (или уебсайтът http://izdatelstvostenopis.com/ ), се заплащат по метода "наложен платеж" или иначе казано плащане при доставка. Което най-просто означава, че в деня в който куриерската фирма достави поръчаните от теб стоки (* независимо на личен адрес или до офис на спедиторската фирма), ще трябва да заплатиш сумата директно на доставчикът. Разплащането може да се извърши както в брой така и с дебитна карта, като за извършено плащане и предаване на стоките ще получиш платежна бележка удостоверяваща законността на платежният метод. Нищо по-лесно. ☺️
 • Кой плаща цената на куриерската услуга?
  Цената на транспортните услуги се заплаща от крайният потребител (* в случая това си ти), в момента на получаване на пратката. Фиксираните цени посочени в системата на нашата онлайн книжарница, са напълно ориентировъчни и цената на транспортната услуга може да варира в зависимост от точният адрес за доставка (* или офис на куриерската фирма). Или например: Ако предположим, че си направил поръчка на книжка, през нашата онлайн книжарница, която е на стойност 10 лв, то крайната сума която би трябвало да заплатиш ще се увеличи с варираща сума от 4 до 10 лева, в зависимост от посоченият адрес на доставка. Като именно това е цената, която се заплаща за транспортната услуга. Повече информация за цените на транспорните услуги, можеш да провериш, като изчислиш точна цена, през виртуалният калкулатор на "Еконт" тук.
 • Мога ли да получа пратката си по Speedy?
  Независимо издателство "Стенопис" използва куриерските услуги на спедиторка фирма "Еконт" и 99% от нашите поръчки биват изпращани чрез тях. Въпреки това обаче, при потвърждение по телефона от наш служител, можеш да посочиш удобен за теб офис на спедиторска фирма "Speedy", до която да изпратим направената от теб поръчка. Не е проблем. :)
 • Как се осъществява доставката?
  Всяка една направена поръчка, през платформата на нашата онлайн книжарница (или уебсайтът http://izdatelstvostenopis.com/ ) се осъществява и дистрибутира, чрез куриерските услуги, предоставени от спедиторска фирма Еконт.
 • Как мога да въведа точен адрес, при поръчка?
  Всъщност, доста лесно😊. След като добавиш своята поръчка "в кошницата", следвайки инструкциите за поръчка, ще бъдеш автоматично пренасочен в секцията за попълване на данни. След попълването на имейл адрес, системата те отвежда в полето "Изпращане и доставка". Именно тук трябва да въведеш точният адрес, на който искаш да бъде доставена, направената от теб поръчка. 01. Ако това е личен адрес например, просто в полето "Точен адрес за доставка" въведи адресната информация (* като град, квартал, улица, вход, етаж или друга информация, която да насочва, към точното място за доставка). 02. Ако пък желаеш твоята поръчка да бъде доставена до офис на спедиторската фирма, няма по-лесно. В абсолютно същото поле "Точен адрес за доставка", просто въведи адреса на избраният ат теб офис на Еконт. След като и тази стъпка бъде изпълнена и пълната информация коректно попълнена, системата ти дава право да избор, в следващата стъпка. Това е уточняваща стъпка, която да ни помогне, при изпращането и експедирането на твоята поръчка. Като ако при попълването на адресната информация, си избрал доставка до "личен адрес", тук просто кликваш "Доставка до личен адрес". Ако пък си избрал доставка до офис на спедиторската фирма, както следва тук избираш "Доставка до офис на Еконт". - Системата автоматично изчислява приблизителна, фиксирана цена за твоята поръчка в размер на 6.50 лв, за доставка до офис на Еконт и 7.50 лв., за доставка до личен адрес. Като моля имайте в предвид, че тези цени са фиксирани, напълно автоматично от системата на нашият сайт и са приблизително, ориентировъчни, спрямо заплащането на куриерската услуга. Цените за доставка варират в зависимост от количеството поръчани артикули и точният адрес на доставка.
 • За колко време ще получа направената от мен поръчка?
  Нормалният срок за изпълнение е в рамките на три работни дни, след потвърждение по телефона (* освен в случаите на избрани, ръчно изработени артикули, за които е необходимо техническо време за създаване и за които изрично е посочен по-дълъг период за доставка). Или иначе казано: - Три работни дни за всички стандартни артикули, част от колекцията на нашата онлайн книжарница. - До 7 работни дни за ръчно изработени артикули, дрехи и аксесоари. Уточнение: Имайте в предвид, че всяка една от поръчките, трябва да бъде потвърдена по телефон. Което означава, че наш служител ще се свърже с Вас, на посоченият в направената поръчка телефон, за да потвърди истинността ѝ, преди тя да бъде експедитирана.
 • "Личен адрес" или "офис на Еконт"?
  Всъщност, за нас това няма особено значение. 🙂 Направената поръчка в сайта, ще бъде изпратена за доставка, на посочен личен адрес или адрес на спедиторската фирма, като това бъде допълнително уточнено с наш представител по телефона. - [уточнения и дефиниции] - Дефиниция на понятието "личен адрес" - Точният адрес за доставка, до вашата входна врата или удобно място за получаване на пратката. - Дефиниция на понятието "офис на Еконт" - Точният адрес за получаване, от офис на спедиторската фирма.
 • Ще бъде ли направено устно потвърждение на моята поръчка и да очаквам ли обаждане?
  Да. Преди пристъпването на изпълнение, всяка една поръчка, регистрирана в системата на нашата онлайн книжарница, трябва да бъде потвърдена устно по телефона. Което най-просто означава, че наш представител ще се свърже с Вас на посоченият в поръчката телефон, в рамките на първият работен ден, за да потвърждение и уточнение на въведените данни. Уточнение: В случай, че на посоченият телефон не бъде отговорено в рамките на три позвънявания, от наша страна, поръчката автоматично бива анулирана и няма да бъде изпълнена. Поръчки непотвърдени устно по телефона няма да бъдат изпълнявани.
 • Разполагам със промо код. Как мога да го използвам?
  Това е лесно. При последната стъпка от завършването на твоята поръчка, ще намериш поле, което буквално гласи "Имате специален код за намаление?". Кликваш върху надписа обозначен, с хипервръзка "ВЪВЕДИ КОД ЗА ОТСТЪПКА", след което постяваш или написваш своя специален код и натискаш "Приложи". След това системата автоматично ще актуализира крайната обща стойност на твоята поръчка, взимайки в предвид процентното намаление, от което се възползваш. :)
 • Необходимо ли е да създам профил, за да направя поръчка през сайта?
  Не😊. Абсолютно не е необходимо да имаш създаден профил, в системата на онлайн книжарницата на "Стенопис", за да можеш да направиш поръчка, но пък при създаването на профил ще получаваш актуализации за нови книги, артикули и продукти, които ще се появяват в бъдеще.
 • Как да бъда сигурен, че поръчката ми е приета и се обработва?
  Преди пристъпването на изпълнение, всяка една поръчка, регистрирана в системата на нашата онлайн книжарница, трябва да бъде потвърдена устно по телефона. Което най-просто означава, че наш представител ще се свърже с Вас на посоченият в поръчката телефон, в рамките на първият работен ден, за да потвърждение и уточнение на въведените данни.
 • Мога ли да направя поръчка до чужбина?
  За съжаление, не. 😣 Единствената причина е, че твоята поръчка ще се оскъпи в пъти повече, а ние по никакъв начин не искаме да те ощетяваме. Затова, ако наистина държиш да имаш някои от нашите продукти, можем да те посъветваме да направиш поръчката си на името на някой твой близък, на когото да ги изпратим. А след това ти ще можеш да получиш своята поръчка, по най-удобният за теб начин, избягвайки високите цени за доставки. 🤗
 • Защо моята поръчка е анулирана?
  По всяка вероятност поръчката преминава в статус анулирана, заради невъзможността наш представител да направи устно потвърждение на същата, по телефона. Ние правим до три опита за връзка, на посоченият в поръчката телефонен номер и при невъзможност за контакт поръчката автоматично бива анулирана.
 • Разполагам с промо код, но той не работи! Каква е причината?
  Причините могат да бъдат няколко, както следва: 01. Грешно изписване на символите и знаците от промо кода. Имай на предвид, че всеки промо код е уникален и специален и за да бъде ефективен, трябва да внимаваш за неговото точно изписване, стараейки се да спазваш всеки един символ по правилният начин. От значение имат главни и малки букви, както и уникални знаци. 02. Възможно е промо кода, който се опитваш да въведеш да бъде с изстекъл срок на валидност. Провери внимателно своята GIFT карта и прочети условията изписани върху гърба ѝ. Там е оказан срокът, за който може да бъде използван промо кода. 03. Промо кода вече е бил използван. Ако се опитваш да въведеш вече използван промо код, с еднократна стойност. Уникалният промо код с еднократна стойност, може да бъде регистриран в нашата система само веднъж, като по този начин след неговото еднократно ползване, той става невалиден и не може да бъде използван повторно.
 • Колко пъти мога да използвам промо код, в сайта?
  Това зависи от начина, по който си се сдобил с промо кодът и съответно неговата ефективна стойност. Повечето промо кодове, които създаваме за нашата онлайн книжарница могат да бъдат използвани еднократно.
 • Къде мога да намеря книгите на независимо издателство "СТЕНОПИС"?
  Към настоящият момент може да откриете всички издания на независимо издателство "Стенопис" единствено в нашата онлайн книжарница, както и избрани заглавия, при евентуални наличности, при нашите книжни приятели. БЪЛГАРСКИ КНИЖИЦИ, София, ул. "Аксаков" 10 GIFTED SOFIA, София, ул. "Иван Денкоглу" 24 КНИЖАРНИЦА, Сандански, ул. "Македония" 53 (до киното) и други скоро :)
 • Как мога да получа информация за точния брой на продадените книги?
  Това е лесно. 😊 Независимо издателство "СТЕНОПИС" разполага с полу-автоматична система за системна актуализация на данните, свързани директно, към платформата на нашият сайт. Всеки автор получава индивидуална таблица (* в платформата Google таблици), която се актуализира на всеки 7 или 14 дни, показвайки точният брой на направените, за неговата книга поръчки, както и остатъка от наличността на тиража. Авторът може да следи с абсолютна точност всички статистически данни, включително имената, градовете и датите на поръчка на клиентите, които са достигнали неговата книга. Тоест нито едно копие от книгата няма да бъде "изгубено", като информационни данни. Като с всяко изплащане на приходи и авторския дял печалба, автора също така получава от нас, точен, разграфиран, статистически лист за направените продажби, за времето на отчетния период, както и правилното разпределение на дяловете печалба. Независимо издателство "СТЕНОПИС" изключително много дължи на чистите и коректни отношения, затова предоставя пълна информация на своите автори, относно статистиките за продажба, на всяко едно продадено копие от книгата.
 • Мога ли сам да редактирам книгата си или да използвам услугите на друг редактор?
  Абсолютно да и дори ти го препоръчваме. Ако прецениш, че си достатъчно добър в това сам да редактираш професионално твоята книга и да носиш отговорност за редакцията, няма по-хубаво нещо от това. Голяма част от нашите автори дори, сами редактират своите книги, доверявайки се на собствените си инстинкти, знания и грамотност. Ако избереш ти, еднолично да редактираш своята книга, името ти ще стои на информационните страници освен до определението "автор", но и до определението "редактор". Яко а? 😗 Ако пък би се доверил на някой приятел или друг професионален редактор, който държиш да прегледа твоята книга, това също не е проблем за нас. Ние държим книгата да мине през първоначална редакция, а кой ще извърши този процес, за нас няма никакво значение.
 • Мога ли да видя книгата преди тя да бъде пусната за отпечатване?
  Авторът не само, че задължително трябва да прегледа финалния вариант на своята книга, преди отпечатването ѝ, но и трябва лично да го одобри. Процесът ни за одобрение е нещо, без което нито една от книгите ни не бива пусната за печат. Ако авторът има забележки по вътрешното оформление, корицата, дизайна или просто нещо, което е решил да промени в процеса на създаване, той напълно свободно може да изрази и да наложи мнението си за своята книга. Нашият екип работи изключително упорито, за да достигнем до финалното одобрение на автора и едва тогава, книгата започва своя процес на отпечатване.
 • Независимо издателство "Стенопис" издава ли нови автори?
  Всъщност, независимо издателство "Стенопис" е изцяло отворено за нови предложения и идеи, по смисъла за което именно сме тук. Ако смяташ, че си достатъчно откачен да надхвърлиш всяка една рамка, разбивайки стени с мисълта и думите си, това е твоят шанс. Изпрати ни своята идея или целият ръкопис в електронен вариант, придружена с кратка творческа автобиография и анотация. Нашият редакторски екип ще прегледа изпратените материали в срок не по-кратък от две седмици (* или по-малко, в зависимост от произведението), след което ще се свържем с теб, за да обсъдим реализирането на идеята ти. Готов ли си за следващата страница? Всички материали изпрати на имейл адрес: izdatelstvostenopis@abv.bg .
 • Авторски и издателски дял и как се разпределят печалбите?
  Въпреки скромните си мащаби, ние никога не сме искали да ощетяваме авторите, спрямо печалбите на техните произведения и винаги сме се стараели да правим всичко възможно, те да получават максималното от своето изкуство, като финансова възвръщаемост. И въпреки, че повече издателски къщи в България предлагат на нови автори, авторски дял не по-голям от 10-12 процента (* ако си късметлия), ние предлагаме на нашите автори: 01. При финансиране от страна издателството: - авторски дял в размер на 30% - издателски дял в размер на 70%. 02. При финансиране от страна на автора: - авторски дял в размер на 50% - издателски дял в размер на 50% Допълнение: Имайте в предвид, че издателският дял включва в себе си и Данък Добавена Стойност, който издателството заплаща за всяка една продадена книга, независимо от нейната стойност. Или с други думи. Ако една книга е с производствени разходи от 5 лева например, и издателството я продава на корична цена от 15 лева, то издателството връща своя дял от 5 лева и остават 10 лева чиста печалба. От тези 10 лева - 50% се разпределят за авторски дял и 50% за издателски дял (* или по 5 лева за всяка от страните. ). Като обаче издателството е длъжно да заплати от своите 5 лева 20% ДДС на държавата, за разпространението и продажбата на всяка една книга. Това е методиката и процентното разпределение, по което независимо издателство "СТЕНОПИС", работи към настоящия момент.
 • Какви са производствените разходи, за създаването на единично копие от моята книга?
  Всъщност тази цена се определя в зависимост от няколко критерии и се предоставя от избраната печатница. Тя се формира на база размера на книгата, броя страници на книжното тяло, цветността на книжното тяло, грамажа и вида на хартията за книжното тяло и корицата, цветността на корицата, грамажа и вида на хартията, за корица, като най-важния фактор, по който се определя е броя книги, които печатницата ще трябва да отпечата наведнъж. Или иначе казано тиражът. Когато печатницата предостави оферта за печат, тази оферта се консултира с автора, за да може той да има ясна представа и пълна информация, каква е производствената цена на неговата книга.
 • Кой се занимава с предпечатната подготовка, коректурата, странирането и цялостното вътрешно оформление на книгата?
  Нашите дизайнери, коректори и страньори ще извършат тези процеси по предпечат и вътрешно оформление на книгата, напълно безплатно, като спазват стандартите на издателството и спецификациите на текстовият обем. Дефиниции: 01. Предпечат. Това е подготвителният дигитален процес, който подготвя дигиталните файлове за печат, според полиграфските, съвременни изисквания на професионалните, книжни печатници. 02. Коректура. Коректурата е процесът на коригиране на повърхностни грешки в писането като граматически, правописни, пунктуационни и други езикови грешки. Коректурата е итеративен процес на сравняване на коректурите с оригиналните ръкописи или графични произведения, за да се идентифицират грешки в транскрипцията в процеса на набор. 03. Страниране. Това е основния процес по вътрешно оформление, разположение на текстовите полета (* отляво и отдясно), разположение на разстоянието между думите, правилното пренасяне на по-дълги изречения и други допълнителни детайли, които оформят вътрешната визия на книгата, така че тя да изглежда добре, след отпечатване. 04. Графичен дизайн. Това е процесът, при който се добавят графични елементи, типографии или се определя емоционален, графичен стил, така че крайният вариант на книгата да изглежда, по най-добрия възможен начин.
 • По какви критерии издателството определя, кой ръкопис да издаде и кой не?
  Нашият редакторски екип има голям опит в четенето на книги и това ни прави идеални в подбора на нашите автори. Точни критерии няма. Единственото, на което истински държим е сърцето. Да прочитаме искреност и любов между редовете, а не просто думи, които да бъдат на листа "за да има книга", един вид. Както всичко, което правим в "СТЕНОПИС", така и всеки ръкопис трябва да бъде искрен, като именно затова следим най-вече. - Няма значение дали се занимаваш с това от скоро или пишеш от години. - Няма значение дали имаш стотици, литературни награди или правописни грешки в изпратения от теб ръкопис. - Няма никакво значение дали имаш инстаграм страница със стотици последователи или изобщо нямаш такава. За нас тези неща не са приоритет. Ако имаш сърце и гледаш на света по начина, по който ние го правим, то значи си на правилното място. 😊
 • Ще получа ли първото копие от книгата?
  Така нареченото авторско копие. Разбира се, че авторът ще получи първи, преди всички останали и напълно безплатно, единично първо копие от своята книга, в момента в който тя излезе от печат.
 • Къде ще се продава моята книга?
  След нейното отпечатване твоята книга ще бъде продавана само и единствено в нашата онлайн книжарница тук: https://izdatelstvostenopis.com/ Към настоящия момент книгите на независимо издателство "СТЕНОПИС" се предлагат само и единствено онлайн, през платформата на нашата книжарница, заради минималните тиражи, които отпечатваме за всяко едно заглавие. Книгата няма да се продава в книжарници или други физически магазини, при по-малък тираж от 500 копия.
 • Има ли значение в какъв жанр ще бъде моята книга?
  Въпреки, че повечето издадени до този момент заглавия на "СТЕНОПИС" са поетични, ние не поставяме жанрово ограничение. Ще издадем всяка една книга, независимо дали било тя поетична, историческа, роман, биографична или дори научна. Ако е написана със сърце и историята ни хареса, то тя ще намери своето правилно място, на стената.
 • Кой отговаря за разпространението и как се случва?
  Независимо издателство "СТЕНОПИС" еднолично отговаря за разпространението и изпращането на всяка поръчка, направена през нашата онлайн книжарница. Наш представител подготвя и опакова внимателно всяка една книжка, след което лично изпраща всяка пратка, използвайки предоставените услуги от куриерска фирма ЕКОНТ Експрес.
 • Как се провежда комуникацията с редакторският екип на независимо издателство "СТЕНОПИС"?
  За пряка комуникация с нашите автори ние използваме предимно имейли, като през последната една година това се оказа муден процес, затова най-бързата комуникация с нас ще бъде осъществявана посредством чат съобщения в Messenger, чрез нашата фейсбук страница.
 • Какъв е процеса на подготовка и изпращане на моята книга?
  Когато ние получим входяща поръчка, направена през системата, на нашата онлайн книжарница се случват няколко неща. 01. Потвърждение по телефон. На база въведените от клиента данни за своята поръчка, наш представител се свързва лично по телефона с клиента, за да потвърди поръчката, точният адрес на доставка и методите на изпращане. 02. Имейл уведомления. Когато поръчката веднъж бъде потвърдена по телефон, ние изпращаме имейл уведомление с товарителница и статус на поръчка, към клиента. 03. Подготовка и опаковане. Всяка една от нашите пратки се подготвя с много любов, старание и педантичност. Обръщаме голямо внимание на детайлите, като поставяме всяка книжка в специално, найлоново пликче против надраскване, след което в хартиена спедиторска торбичка, която се залепя с малък, кръгъл стикер с логото на "СТЕНОПИС". 04. Когато пратката е вече подготвена преминаваме към процеса на нейното изпращане. Тъй като нашата система е директно свързана с платформата на спедиторска фирма Еконт, наш представител посещава удобен за него офис на фирмата, за да изпрати пратката.
 • Къде ще бъде отпечатана моята книга?
  Към настоящия момент независимо издателство "СТЕНОПИС" работи с няколко профилирани печатници, работещи изцяло и конкретно в отпечатването на книги, като нашият екип сам ще определи, коя печатница би изпълнила проекта на конкретната книга, по най-добрия начин. Ето и списък с настоящите печатници, с които независимо издателство "СТЕНОПИС" си партнира: - Direct Services, град София. - Печатница "Симолини" 94, град Пловдив. - "Малката, домашна работилница", град Българово.
 • Какво означава "анотация" и защо е необходима тя?
  Най-общо казано "анотация" означава кратък, представителен текст, който описва твоята книга и нейното съдържание. Нещо като красиво оформено резюме на книгата, което ще загатва за нейната сърцевина, усещане и емоции. При някои книги анотацията е текста, който се поставя на гърба на книгата. При нас анотацията на всяка книга, стои като представяне в описанието ѝ, в нашата онлайн книжарница. Повече информация за това, какво точно означава самата дума по смисъла на своето естество можеш да прочетеш тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F
 • За какъв срок, след подписването на договора, моята книга ще бъде отпечатана?
  Това е относително. 🤔 Сроковете за предпечат, подготовка и печат зависят от нашият екип и натовареността на ежедневието и времето, което отделяме за конкретния проект. Но молим да имаш търпение, тъй като това е бавен и творчески процес, и изисква своето време, внимание и правилно отношение. Със сигурност този срок може да бъде не по-кратък от два месеца, затова те молим да се въоръжиш с търпение. 😇
 • Каква ще бъде цветността на книжното тяло?
  Това зависи много от обема на страниците, текстовете и характеристиките на книжното тяло. В 90% от случаите книгата бива отпечатвана с черно бял печат, за книжното тяло и пълноцветен печат, за корицата. Това е така, защото пълноцветният печат за книжното тяло би оскъпил значително производствената, а от там и коричната, крайна цена на книгата.
 • Кой ще направи редакцията на моята книга?
  Нашият скромен екип може да предложи няколко различни варианта за редакция, в зависимост от спецификациите на твоята книга. - При поетичните книги, редакцията може да бъде направена от нас, в процеса на оформяне и създаване на книгата, като някои от нашите редактори ще се погрижи да изглади всички необходими недостатъци, на твоя текст. - При по-дълги като обем на своето съдържание книги (романи, разкази или друг поджанр), препоръчваме наемането на професионален редактор, като този процес ще трябва да бъде финансиран от автора. Ние само можем да насочим как да се случи този процес, но крайното, окончателно решение зависи от автора на книгата и доверието му на конкретен редактор, за пълната редакция на книгата.
 • Къде ще бъдат съхранявани тиражите от моята книга?
  Независимо издателство "СТЕНОПИС" еднолично ще съхранява пълния тираж от твоята книга, в нашия склад, до момента на поръчка, през нашата онлайн книжарница.
 • Кое е най-важното, което трябва да знам, ако искам да издам книга с независимо издателство "СТЕНОПИС"?
  Най-важното, което трябва да знаеш е, че независимо издателство "СТЕНОПИС" не е издателска къща и няма амбициите да бъде такава. Ние сме малък, сплотен екип от приятели, които развиват самостоятелно своите идеи, помагайки на други хора, също като нас да правят точно това. Сбъдваме идеи, според скромни възможности, правейки нещата по нашия начин, без да се съобразяваме с това "Какво ще си помислят хората", един вид. Ако смяташ, че би могъл да се превърнеш в част от нашето скромно "СТЕНОПИС" семейство, ще се радваме да прочетем твоя ръкопис. Просто ни го изпрати. 🙃 * Повече за нас, можеш да прочетеш в категория "за издателството".
 • Възможно ли е в съдържанието на книгата ми да има илюстрации или фотографии?
  Ако приемем, че фотографиите и илюстрациите са пълноцветни, това трябва да бъде обсъдено с редакторският екип предварително, тъй като би оскъпило ценообразуването за печат, на единично копие от книгата в производствената ѝ стойност, а съответно след това и коричната цена за продажба. - Например, ако една книга от 100 страници, с черно-бял печат на тялото, бива продавана с корична цена от 10 лева, то нейната производствена цена би била 3 лева. - А ако една книга от 100 страници, с пълноцветен печат на тялото, бива продавана с корична цена от 10 лева, то нейната производствена цена би била 8 лева. Разликата е значителна, което означава, че и печалбата на такъв тип издание, би била по-малка. Въпреки това обаче, няма проблем книгата да съдържа илюстрации или фотографии, като нашите дизайнери или илюстратори, биха оказали страхотна помощ, по време на създаването на книжното тяло. 😇
 • Вече не желая книгата ми да бъде част от независимо издателство "СТЕНОПИС". Мога ли да се откажа?
  Съжаляваме да чуем това. 😢Но да, по смисъла на формалния, издателски договор автора може да се откаже по всяко едно време от взаимоотношенията си с издателството, като в този случай неговата книга ще продължи да се продава до изчерпване на количествата и няма да бъде преиздавана повече, след това.
 • Отчетна статистика за продажбите?
  Заедно с месечните си разплащания от печалбите, направени за определен период от време, за своята книга, всеки автор получава отчетна статистика, за направените продажби. Това е дигитален документ (* таблица), в която са въведени всяка една направена, през платформата поръчка, за конкретният изплащателен период, както и процентните дялове на разпределение.
 • Финансирането? Колко ще ми струва издаването на книга?
  Има два прости варианта, по които ние работим и те са. 01. Независимо издателство "СТЕНОПИС", еднолично финансира производствените разходи, за отпечатването на книга, като авторът не заплаща абсолютно нищо. При този вариант независимо издателство "СТЕНОПИС" връща вложението си, от производствените разходи, след първите продажби на книгата. - Тоест, когато има продадено копие и то струва например 10 лева, а производствените разходи са били 5 лева, независимо издателство "СТЕНОПИС" възвръща производствените си разходи в размер на 5 лева, а останалите 5 лева чиста печалба се разпределят на две, съответно авторски и издателски дял. 02. Вторият вариант е авторът, еднолично да финансира производствените разходи, за отпечатването на книгата. При този вариант авторът връща вложението си, в процент от коричната цена, след направени продажби на книгата. Или иначе казано, когато има продадено копие и то струва с корична цена от например 10 лева, а производствените разходи са били 5 лева, авторът възвръща производствените си разходи в размер на 5 лева, а останалите 5 лева чиста печалба се разпределят на две, съответно авторски и издателски дял.
 • Необходими документи?
  Всъщност, през тази част ще преминеш заедно с нас, като ние ще ти помогнем да попълним и регистрираме няколко валидни документа за регистрация на автор, съгласно Българското законодателство и регистрация на книга, съгласно правилата на ISBN. Документите, които ще трябва да бъдат попълнени са следните: 01. Напълно формален издателски договор, който гарантира правомощията и ползите на двете страни. 02. Декларация за авторско право. Документ, чрез който авторът позволява на независимо издателство "СТЕНОПИС" да издава и разпространява негови авторски произведения, с цел създаване на книга. (* Като тук правим едно бързо уточнение: Авторски права на всеки един автор остават негови в пълните си 100%. Декларацията за авторско право само позволява на нас, като издатели да разпространяваме произведенията, върху физически носител. ) 03. Регистрационна карта на автор. Това е документ, чрез който името на автора се регистрира и узаконява в Националната библиотека. Или с други думи регистрация на автор. (Повече информация за тази регистрация може да намериш в официалният уебсайт на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" тук: https://www.nationallibrary.bg/www/uslug/%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-isbn/ ) 04. Регистрационна карта за присъждане на ISBN номер, за конкретно издание. Или иначе казано, за да може твоята книга да бъде законна, трябва да ѝ бъде присъден ISBN номер. (Повече за това, какво означава ISBN номер и за какво точно служи можеш да прочетеш в официалният уебсайт на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" тук: https://www.nationallibrary.bg/www/uslug/%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-isbn/ ) 05. Присъждане на баркод. Тази стъпка е изцяло наша отговорност, за която ще се погрижим индивидуално, когато преминем заедно, в процеса по създаване на твоята книга.
 • В какъв първи тираж ще бъде отпечатана моята книга?
  Тъй като независимо издателство "СТЕНОПИС", еднолично поема всички производствени разходи, по отпечатването на книгите (* съответно и заедно с това, всички финансови рискове), ние правим изключително малки тиражи от по 50 броя, за да може да сме сигурни, че тиражът ще има своята първоначална възвръщаемост и съответно, че към конкретното заглавие ще има интерес. Също така работим по метода "печат при поискване". Тоест когато книга бъде поръчана през нашата онлайн книжарница, печатницата отпечатва единично копие само и единствено за тази поръчка.
 • Подписване на договор?
  Ако одобрим твоя ръкопис и приемеш условията на работа и методиките, по които независимо издателство "СТЕНОПИС" правим нещата, преминаваме към основата на това да превърнем теб, в наш официален автор. Като това означава подписването на формален договор, с условия по които и двете страни ще имат свободна, пълна и ясна информация, за своите права и ползи. Този договор се сключва за неопределен период от време, което означава по-простичко, докато и двете страни са съгласни на предоставените в него условия. Той се предоставя във виртуален, дигитален вариант и служи като отправна точка за правомощията, както на издателството, така и на автора. След подписването на договорът, твоята книга ще се продава от издателство "СТЕНОПИС", за не по-кратък период от една година, или до изчерпването на първоначалният тираж от нея. Договорът служи също така за защитаване на авторските права на автора и запазване на неговата интелектуална собственост. Договорът може да бъде прекратен по всяко едно време и от двете страни, ако настъпят евентуални промени в работните отношения или ако възникнат в последствие разминавания, в гледните точки на съответните.
 • Какъв е срокът, в който ще получа отговор на изпратения от мен имейл?
  Всъщност, няма срок. Както повечето издателства, така и независимо издателство "СТЕНОПИС" няма задължението да отговаря на изпратените имейли, но... за разлика от всички други издателства, ние го правим. 😊 Нашите срокове за отговор (* колкото и да не ни се иска) обикновено са от порядъка на от един до шест месеца. Като на най-обикновен език това означава, че ние отделяме необходимото внимание, сърце и емоции на всеки един изпратен ръкопис и се стараем да разгледаме всеки отделен автор и неговата история индивидуално. Като това съвсем не означава, че ще издадем всички автори, на които връщаме имейли. Има много случаи, при които отказваме да работим с конкретен автор, защото методиката, по която ние работим и представите на авторът, за това как трябва да се случат нещата, често се разминават. А разминаването на гледните ни точки прави съвместната ни работа, с нови автори трудно. Предпочитаме да работим с малки, независими творци, за да помагаме тяхното израстване, творческо развитие и път, гледайки по един и същ начин към това, което правим. Като тук е момента да припомним отново, че ние НЕ СМЕ масово издателство, а просто малък екип от хора, който се е нагърбил с не леката задача да сбъдва книжни мечти. Или с други думи от хора, за хора. 😇
 • Как ще бъде подготвена моята книга и какво ще съдържа всяка една поръчка?
  Всяка книга бива внимателно опакована с любов, старание и много педантичност, към детайла. Книгите се поставят в специално, целофаново пликче, против надраскване, избрано с размера на книгата. След това се поставя, заедно с евентуални други, съпътстващи рекламни материали, в красив крафт, хартиен плик за дистрибуция и се запечатва със специално изработен, кръгъл стикер, с логото на независимо издателство "СТЕНОПИС".
 • Мога ли сам да продавам своите книги?
  Независимо издателство "СТЕНОПИС" не предоставя количествени тиражи на своите автори, за самостоятелно разпространение, поради ред причини. Ние еднолично подготвяме, потвърждаваме и разпространяваме книгите на всеки автор, като той получава статистическа и пълна информация за всяка една направена продажба. Въпреки това, авторът може да закупи книгата си с намаление от издателството, изключвайки авторския си дял печалба, като по този начин да се сдобие с по-голямо количество от своята книга, което да препродава, в последствие ако реши.
 • Как получавам сумите от авторския дял печалба и в какъв срок?
  Всеки автор получава сумите, разпределени от авторския дял печалба, на предоставена лично от него банкова сметка. Всички печалби се изплащат за период от време, определен предварително в издателския договор, като това може да бъде: 01. На всеки месец. 02. На всеки три месеца. 03. На всеки шест месеца. 04. За период от една година. Този избор се определя от автора еднолично и той получава приходите от своите печалби, по избрания от него времеви начин.
 • Как се определя размерът на физическото тяло?
  Или иначе казано с какви размери ще бъде книгата, след отпечатване? Спазвайки нашите изисквания, книгата ще бъде във формат A5 с класически размери, за поетичните, съвременни книги 19 на 13 сантиметра. Това е модерният вариант за поезия и ние държим на него. Размерът обаче може да бъде различен, според спецификациите на книгата, книжното тяло или текстовия обем, като това ще бъде определено в процеса на предпечатната подготовка и решено еднолично от редакторския екип на издателството.
 • Как да подготвя файл на моя ръкопис?
  Препоръчваме ти да използваш, дигиталният текстов редактор на Microsoft Word. Или така нареченият Word документ. Насоките, които можем да ти дадем са основни, но и абсолютно не категорични. Те ще ти помогнат за доброто оформление на файла за твоя ръкопис и ще го направят да изглежда една идея по-добре. Но ако ти имаш друга визия и представа за това как да изглежда ръкописа, не се съобразявай с по-долу посочените точки. 01. Задължително наименувай готовия файл със заглавието на твоята книга. По този начин ще улесниш много нашата работа и ще представиш своя ръкопис, по подходящ начин. 02. Когато отвориш главната страница на файла е добре първото нещо, което се вижда да бъде отново заглавието на страницата, с по-уголемен шрифт. Като под него, може да поставиш и името на автора. 03. Подреди всички твои текстове, част от съдържанието на твоята книга, така както би искал да присъстват, когато тя бъде отпечатана. Или иначе казано направи си правилна подредба на текстовете. По този начин ще улесниш значително както нашата работа, в последствие ако ръкописът ти бъде одобрен, така и ще ни запознаеш със съдържанието на книгата, по най-правилния, емоционален и добър, възможен начин. 04. Използвай максимално четлив и разбираем шрифт, така че да бъде лесно и свободно четенето. Да се случва с лекота. Ние ти препоръчваме да използваш шрифт Verdana, който е безсерифен с размер между 10-11 пункта, без допълнително форматиране. Ако предпочиташ остри, серифни шрифтове пък Times New Roman е класическият избор за шрифт, като тук размера на шрифта ти може да бъде между 10-12 пункта, без допълнително форматиране. Но това са само наши предложения и абсолютно не те задължаваме да се съобразяваш с тях. Повече информация за шрифтовете, подходящи за книги можеш да намериш тук: https://bg.computer06.com/inspiration/20-best-fonts-books-cover-8756027.html - Като цяло е това, съвсем накратко. Защото реално ръкописа на твоята книга ще изглежда много по-различно, от книжното ѝ физическо тяло, затова не се престаравай и фокусирай върху това. За нас е важно съдържанието на книгата а не корицата ѝ. Допълнителна информация: Можеш също така да експортнеш своя файл, за ръкописа и в PDF формат, като за нас това също ще бъде от полза.
 • Нови тиражи и преиздаване?
  Като издател независимо издателство "СТЕНОПИС" се старае да съхранява тиражи от всяка една книга. По смисъла, на което ние можем по всяко едно време да направим втори, трети или многоброен тираж, като не сме задължени да обсъдим това директно с автора. Както и обратното. При преценка от наша страна и слаб интерес независимо издателство "СТЕНОПИС" може да откаже преиздаването на книга или отпечатването на нови тиражи, без да е необходимо да обосновава действията си, поемайки допълнителни финансов риск, с преиздаване на изданието.
 • Кой подбира шрифтовете и прави цялостната типографска структура на книжното тяло?
  Това е процес, който се извършва от нашите дизайнери, коректори и страньори и се прави еднолично от нас, напълно безплатно. 🫡
 • Какво трябва да съдържа моя ръкопис?
  Лесно е. Твоята книга 😇. Подготви файла за твоя ръкопис така, както евентуално би искал да изглежда и твоята книга, в момента, в който я държиш в ръцете си. Ръкописът трябва да съдържа всички, вече подредени текстове, за издаването на твоята книга и начина, по който тя ще бъде разположена на страниците. Допълнително: Заедно с ръкописа в дигитален вариант (* в PDF или Word файл) ни изпрати и кратка, творческа автобиография и подходяща анотация за книгата ти.
 • Как се определя броя страници, които ще съдържа моята книга?
  До голяма степен това се определя според обема на всички текстове, в книжното тяло на книгата, но и според полиграфските правила - кратно на 4. Което означава, че книжното тяло на твоята книга трябва да бъде кратно на числото 4, в зависимост от броя страници. Например: 4, 8, 12, 16, 20 и т.н. Като вземеш под внимание също така и информационните страници, в началото на книгата, както и в края, които са с общ брой 8, и които също се броят в книжното тяло на твоята книга. Например ако текстовото съдържание на книгата ти е с обем от 20 страници, то книжното физическо тяло ще разполага с 28 страници, включвайки информационните.
 • Има ли значение, колко страници ще бъде моята книга?
  В своята основа, да. Тъй като голяма част от проектите на независимо издателство "СТЕНОПИС" се финансират еднолично от нас и по-важното, имаме ясни критерии и визия как предпочитаме да изглеждат нашите издания, затова предпочитаме книгата, в завършен вид, да съдържа в себе си между 50 и 130 страници. - Ръкописите, които отговарят на този критерии, ще бъдат разглеждани от нашият редакторски екип с приоритет. - Ръкописите, които са по-малко или повече на брой страници, също могат да бъдат издадени от нас, но това зависи от други характеристики, в зависимост от изданието на самият ръкопис и се прави по лична преценка на редакторския екип.
 • Как ще изглежда корицата на моята книга?
  Независимо издателство "СТЕНОПИС" има определени критерии, по които създава кориците на всяко едно издание, което издава. Преди всичко държим на минимализма и опростените цветове. Нашият екип от илюстратори, художници и дизайнери ще създадат, напълно безплатно, корица за твоята книга, така че тя да остави траен отпечатък. Авторът може да остави своето предложение и идея за корица на книгата, но финалното решение за това как ще изглежда тя взима еднолично, редакторският екип на независимо издателство "СТЕНОПИС". Разбира се книгата няма да бъде пусната в печат, ако авторът не одобри съответно избраната корица. За нас най-важно е авторите не просто да харесват външния вид на своята книга, но и да го обичат, асоциирайки с любов и гордост името си с него. 😇 * Молим те преди да определиш критерии, по които би искал да изглежда твоята книга, да разгледаш нашият каталог от издания, за да знаеш какво точно имаме в предвид и какъв е стилът на "СТЕНОПИС", относно външният вид на всяка книжка.
 • Изпратих ръкопис на имейла, но не получих отговор. Защо?
  Въпреки, че се стараем да отговаряме почти на всички имейли, нашият редакторски екип трудно се справя с капацитета на имейлите, които биват отправяни, към нас. Ти ще получиш отговор на своят имейл, като ние не можем да определим срок, в който това може да се случи. Времето, което влагаме като ресурс и внимание за всеки един от имейлите, които получаваме е относително и не можем да се ангажираме за да определим конкретен срок. Все пак, това е творчески процес а ние имаме нужда да отдадем нужното внимание на всеки един от ръкописите, които получаваме. Моля имай търпение. :)
 • След издаването на книгата, кой притежава авторските права над произведението?
  Когато изливахме крехките основи в началото на независимо издателство "СТЕНОПИС", една от основните ни мисии беше и винаги ще остане авторът да притежава пълните права над своето произведение. До днес, а и сигурни сме много след това, в нашите условия ние категорично държим авторът да запазва пълните си 100% авторски права, над своето произведение. По този начин уважаваме труда на твореца, сърцето което е вложил и най-вече нямаме намерение да превръщаме, което и да е от нашите заглавия в комерсиално парче "сирене", най-общо казано. Авторът може да споделя и разпространява своето произведение или само части от него, без да се съобразява по никакъв начин с мнението на издателството. Текстовете по право принадлежат на него и ние нямаме право да се месим в това. Чрез издаване на книга с независимо издателство "СТЕНОПИС", авторът предоставя единствено права за разпространение, тиражиране и продажба, на произведението от негово име. Или с други думи издателството работи за автора, а не обратното.
 • Мога ли да променя коричната цена на моята книга?
  Да, разбира се. По всяко време може да се свържете с редакторския екип и да промените цената на своята книга, която ще се продава в книжарницата. * Трябва да имаш в предвид обаче, че променяйки коричната цена не се променя производствената цена. Например: Ако вложението е направено от независимо издателство "СТЕНОПИС" и книгата е финансирана от него, а коричната цена на книгата е 10 лева, съответно производствената 5, то ако намалиш книгата с два лева, производствената цена не се променя. Променя се крайната цена на чистата печалба и процентното разпределение на дяловете.
 • Каква ще бъде коричната цена на моята книга?
  Всъщност, на този въпрос ти трябва да ни отговориш? 😗 Коричната или така наречената продажна цена се определя еднолично от автора на изданието, взимайки в предвид производствените разходи за единично копие, като това се консултира по време на предпечатната подготовка, с редакторският екип.
 • Мога ли да издам книгата си, чрез друго издателство ако вече е издадена и се разпространява от независимо издателство "СТЕНОПИС"?
  Не. Ако авторът желае да преустанови договорните взаимоотношения и да издава, и разпространява своята книга чрез друго издателство, няма никакъв проблем, но книгата не може да бъде разпространявана едновременно от две издателства.
 • За колко време ще бъде продавана и разпространявана моята книга, през онлайн книжарницата на независимо издателство "СТЕНОПИС"?
  Всъщност, няма конкретен срок за това. Книгата може да се продава от една до 200 години. Няма конкретен период, за който се сключва издателския договор. Като също това е добре да се знае, че книгата ще бъде продавана, за не по-кратък период от една година или до изчерпване на тиража.
 • Има ли значение, какво ще бъде заглавието на моята книга?
  Реално, няма никакво значение. Хубаво е обаче заглавието на книгата да бъде пряко обвързано със съдържанието ѝ, резонирайки с емоционалната обвързаност, която носи сърцевината на разказаната история. 😊 * Заглавието се определя само и единствено от автора на книгата, и издателството по никакъв начин не може и няма да променя това.
 • Само текст, само фотографии или и двете?
  Всичко зависи най-вече от твоят уникален стил, виждане и представяне на нещата. Спазвай вътрешното си усещане, следвай сърцето си и останалото ще се случи от самосебе си. Независимо дали ще направиш красива фотосесия с избраното заглавие, ще напишеш детайлно ревю или ще поставиш оценка, по твой критерии (* а пък защо не и двете едновременно 😗 ), ние ще се съобразим с твоя стил и начин на изразяване, без да се месим в творческият ти процес на работа.
 • Време е да публикувам ревюто. Мога ли да добавя @stenopis като "партньор" с добавена публикация в Instagram?
  Страхотните възможности, които ни предоставят социалните мрежи са наистина невероятни! Можеш и дори е препоръчително от Нас да добавиш Instagram @stenopis , като партньор, за да може твоята публикация да се появи и във нашият профил. Също така можеш да ни отбележиш и в Threads или Фейсбук, за да ре-споделим публикацията, за да достигне ревюто и до нашата аудитория. 😊
 • Броят последователи на bookstagram-ърът има ли значение?
  Абсолютно не! Няма значение дали имаш 2, 200 или 20 000 последователя в твоите представителни канали. Числата за нас не са от особено значение. Интересува ни най-вече усещането, искреността и отношението, с което ще бъде написано ревюто или представено избраното заглавие.
 • Ако аз съм bookstagram-ър и бих искал да напиша ревю, към Ваше издание, как да се свържа с Вас?
  Лесно е 😊. Ако си bookstagram-ър, пишеш или видеозаснемаш ревюта за книги за твоя страница, блог или видео канал, и имаш желание да отразиш в своите мрежи някое от нашите заглавия, можеш да попълниш кратка анкета за съвместно партньорство. В рамките на 24 часа след попълването на анкетата, ние ще се свържем с теб по имейл, за да ти предоставим/или съответно откажем съвместно партньорство и да уточним подробности, относно това как бихме могли да ти изпратим заглавието, което би искал да отразиш. ПОПЪЛНИ АНКЕТАТА ТУК
 • Необходимо ли е издателството да прегледа ревюто, преди да бъде публикувано?
  Не. Въпреки нашите притеснения нямаме практика да четем ревютата на bookstagram-ърите предварително. Пазим тази изненада за деня на представянето в социалните мрежи. 😳
 • Имам страхотна идея за ревю? Трябва ли да поръчам избраната книга?
  Не. Не е нужно да правиш поръчка през сайта или да заплащаш книгата. Независимо издателство "СТЕНОПИС" ще предостави, напълно БЕЗПЛАТНО, единично копие, от избраното от теб заглавие, за да можеш да направиш своето ревю. Единственото, което искаме е да ни гарантираш в замяна е, че ревюто ще бъде написано в някакъв творчески срок от време, поставен от теб самия. (* имай в предвид, че ние ще ти предоставим безплатно копие от книга, но няма да можем да покрием транспортните разходи за доставката от куриерската фирма. Тази цена ще трябва да бъде заплатена от теб. )
 • Попълних анкетата за съвместно партньорство, но въпреки това получих отказ. Защо?
  Съжаляваме, че сте получили отказ, но най-вероятно редакторският екип на Независимо издателство "СТЕНОПИС" е преценил, че стилът ти на писане или отразяване на книги, не резонира с нашите виждания, затова как трябва да бъдат представяни нашите заглавия. Въпреки това желаем искрено творческо вдъхновение и не спирай да правиш това, което обичаш и истински те вълнува. Все пак книгите трябва да сплотяват а не да разделят, затова продължавай да твориш и не се отказвайте от любовта си към литературата, заради нашият отказ.
 • Независимо издателство "СТЕНОПИС" работи ли с bookstagram творци и пишещи ревюта?
  Ами да! 😊 "СТЕНОПИС" има изградени дългогодишни партньорства с прекрасни bookstagram творци, журналисти и пишещи ревюта блогъри, които през годините под една или друга форма са отразявали нашите издания, в своите представителни канали. Независимо издателство "СТЕНОПИС" е изцяло отворено за нови партньорства и бъдещи колаборации със самодейци обичащи книгите толкова, колкото и ние.
 • Има ли определени критерии, по които избирате с кои bookstagram творци да работите?
  Конкретни критерии няма. Това на което държим е да си допаднем като отношение, усещане и любов към книгите. След като разгледаме твоите страници, ще преценим дали стилът ти на представяне се доближава до виждането на "СТЕНОПИС", за отразяването на нашите заглавия.
 • Ако вече веднъж съм получил отказ, мога ли да кандидатствам отново за съвместно партньорство като bookstagram-ър?
  Разбира се, че да. Изчакай да мине малко време, ако си получил отказ. Развий това, което правиш още и ни пиши отново. Вярваме, че въпреки различията все ще намерим допирните си точки и ще договорим подходящи условия, за така желаното партньорство. 😊😗
bottom of page